خطأ
  • XML Parsing Error at 9:12. Error 76: Mismatched tag

فقه اسلامی چگونه با مسأله مالیت داده‌ها مواجه می‌شود؟

الجمعة, 13 حزيران/يونيو 2025 16:46
نشرت في أخبار

آیت‌الله هادوی تهرانی استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم، در مراسم اختتامیه رویداد مساله محور هوش مصنوعی مطرح کرد؛

انسان طبیعتش این است که وقتی با یک پدیده مواجه می‌شود عکس‌العمل سنجیده‌ای ندارد. نمی‌توان گفت چون هوش مصنوعی آمده است اجتهاد و یا فقاهت از بین می‌رود امروزه هوش مصنوعی در برخورد اول بسیاری را شیفته می‌کند. هوش مصنوعی یک ابزار است و باید صحیح استفاده کنیم محدودیت‌های آن و حتی محدودیت‌های خود را بشناسیم.

بحث مبانی مالیت کلان داده‌ها در فقه اسلامی یکی از مباحث مهم مطرح شده است. کلان داده‌ها یعنی مجموعه‌ای از داده‌های کوچک. نباید اینگونه تصور شود که کلان داده‌ها یک بحثی کاملاً نوپدید است زیرا از گذشته بحث داده وجود داشته است، حتی این مسئله در حسابداری و بیگ نامبر یعنی اعداد بزرگ وجود دارد. به برخی حسابداران می‌گویند نمی‌توان قاعده اعداد کوچک را به اعداد بزرگ تسری داد.

مفاهیم عرفی هستند و داده ای که ارزش مالی دارد مال محسوب می‌شود و این‌مساله در فقه تصریح شده است. سه مفهوم وجود دارد مالکیت، مالیت و حق که با بررسی متوجه می‌شویم مالکیت و مالیت عام و خاص من‌وجه هستند.

متن گزارش: https://ihkn.ir/?p=41544